پیام خود را بنویسید
تابستان 1403(تیر)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار، گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، Ikashanimoradi@gmail.com
چکیده:   (59 مشاهده)
زمینه: تولد و حضور فرزند با ناتوانی هوشی در خانواده­ ها انواع مختلفی از واکنش‌های عاطفی و شناختی را به دنبال خواهد داشت، لذا برخی از مادران این کودکان تفکر انعطاف ­ پذیر ندارند و در نتیجه توان عملکرد در شرایط ناگوار برایشان سخت ­تر می ­شود و نمی ­توانند در این شرایط هیجانات خود را به خوبی مدیریت کنند. همچنین این مادران به دلیل عدم داشتن سرمایه روانشناختی بالا دچار تنش ­های بیشتری می ­شوند.
هدف: هدف این پژوهش تدوین مدل ساختاری شادکامی مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی بر اساس سرمایه روانشناختی با میانجی ­گری انعطاف‌پذیری شناختی بود.
روش: روش مطالعه حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی به روش مدل ­یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی بود که در سازمان آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران (مدارس استثنایی شهر تهران، سال تحصیلی 1401-1400) دارای پرونده می­باشند. حجم نمونه در پژوهش حاضر نیز با در نظر گرفتن احتمال اُفت نمونه‌ها ۳۰۰ نفر از شهر تهران، در نظر گرفته شد. روش نمونه­ گیری مورد استفاده نیز به صورت در دسترس بود. جهت جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه­ های پرسشنامه شادکامی آکسفورد (آرجیل، 2005)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی (لوتانز و همکاران، 2007)، پرسشنامه انعطاف ­پذیری شناختی (دنیس و ونادروال، 2010) استفاده شد. داده ­ها با استفاده از آزمون­ های‌ همبستگی پیرسون با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 و مدل ­یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار Amos نسخه 8 تحلیل شد.
یافته ­ها: نتایج پژوهش نشان داد که شادکامی بر اساس سرمایه روانشناختی مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی (از طریق انعطاف­ پذیری) تأثیر غیرمستقیم دارد (0/000 =p). رابطه ­ی مذکور حدود 77 درصد از اثر سرمایه­ های روانشناختی بر شادکامی از طریق انعطاف­ پذیری تبیین شده است (0/020=p).
نتیجه‌گیری: به نظر می­ رسد با توجه به اینکه مادران دارای فرزند با ناتوانی هوشی در برخورد با مسائل و مشکلات انعطاف­ پذیری کمتری دارند و به سختی می ­توانند مسائل و مشکلات را بپذیرند لذا بهتر است تحقیقات گسترده­تر با نمونه ­های بیشتر در این خانواده ­ها انجام شود.
متن کامل [PDF 1368 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/5/11 | پذیرش: 1403/3/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)